Folk pratar ofta om att det är svårt att få jobb som journalist pågrund av konkurrensen och de många utbildade, men vad krävs egentligen?
Vad krävs?
Vad krävs?
Förr fick journalister lätt jobb, ofta före de ens hade avslutat sin utbildning. Idag krävs det dock att man läser någon form av utbildning, ofta i form av högskoleutbildning. Utbildningen kan både vara teoretisk eller praktisk beroende på vilken journalistutbildning man väljer. Oftast krävs det att man har läst någonting innan på universitet eller högskolan, vissa kräver även att man han arbetslivserfarenhet men inte alltid.
Något som Svenska journalistförbundet rekommenderar är att man ska välja en journalistutbildning som har en grundutbildning på minst två år och att man ska se till att välja en skola som erbjuder praktik på en redaktion för att öka sin chans för att få jobb.Vilka utbildningar finns?
I Göteborg finns det bland annat en journalistutbildning på Göteborgsuniversitet. För att komma in på utbildningen krävs det att man gör högskoleprovet, vilket består av flera delar som innefattar svenska, engelska och matematik. Man måste även ha minst 60 poäng i avslutade kurser.
120 personer med bäst resultat får sedan göra JMGs prov där man får skriva egna texter och även ett prov som mäter ens språkkunskaper och även ett med en samhällsvetenskaplig inriktning.
Det finns även en journalistutbildning på Stockholms universitet kallad JMK som tillskillnad från den i Göteborg är uppdelad sedan några år tillbaka. För att läsa till journalist väljer man först kursen journalistikvetenskap eller medie- och kommunikationsvetenskap. Sedan läser man ’den andra delen’ som är Journalistisk produktion vilket kräver ett intagningsprov likt den på Göteborgs universitet.
Erfarenheter och kontakter
När det gäller erfarenhet är det bra att ha kontakter inom medieområdet, främst det man vill jobba inom. Då blir det lättare att få jobb då man känner folk inom området. Därför är det bra att försöka få någon form av praktik till att börja med så att man ökar sina kontakter.
Arbetsvillkor
Som journalist får man ofta jobba under tidspress, då man har deadlines. Det är även bra att veta lite om mycket, alltså att man är allmänbildad, i alla fall när man ska jobba inom en lokaltidning. Eftersom man ofta skriver objektiva texter är det även viktigt att kunna ha olika infallsvinklar. Att vara social är även viktigt när man intervjuar och även att man ska kunna anpassa sig till olika situationer ifall något går snett.
Olika typer av journalister
Det finns olika typer av journalister, både sådana som gör intervjuer och även sådana som skriver texterna, dock finns det de som gör både och. Journalister brukar ofta specialisera sig inom ett speciellt område som ex kultur eller sport. Om man inte har specialiserat sig kallas man för allmänreportrar. Dessa blir tvungna att ta de nyheterna de blir tilldelade och det är därför viktigt att vara allmänbildad.
Elnaz Ghaderi M.
Källor: NE, Journalistförbundet,
Arbetsförmedlingen och blogg.